Chocolate chunk cookies – ciasteczka z kinako

by Na Pałeczkach
ciasteczka z kinako
Zupełnie szczerze przyznamy, że ten przepis zrodził się całkiem przypadkowo. Nasze plany niezbyt wypaliły, a bardzo chciałyśmy wreszcie zaserwować Wam coś na słodko. Miałyśmy świeżutko przygotowaną mąkę kinako oraz kilka innych podstawowych składników. W ten właśnie sposób natrafiłyśmy na ten przepis na ciasteczka z kinako i stwierdziłyśmy że na pewno nie zaszkodzi spróbować – najwyżej nie wyjdzie. Jak możecie się domyślić, efekty przerosły nasze oczekiwania – ciasteczka wyszły delikatnie słone i o cudownym orzechowym aromacie.
ciasteczka z kinako
Oprócz naszej miłości do typowo azjatyckich potraw chętnie sięgamy też po te, które wykorzystują tylko niektóre elementy tej kuchni. Często są to słodkości bo bardzo często intrygującym wydaje nam się użycie niektórych składników właśnie na słodko. Przykładem może tu być brownie, które jakiś czas temu gościło u nas na blogu. Również i w przypadku dzisiejszych ciasteczek jedynym azjatyckim akcentem jest właściwie mąka kinako, o której już troszkę pisałyśmy. Zmienia ona charakter tych dosyć już znanych i oklepanych (aczkolwiek w dalszym ciągu wyjątkowych) ciasteczek. Jeśli więc przygotowaliście już mąkę i macie resztę składników to gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu :)
ciasteczka z kinako
ciasteczka z kinako
ciasteczka z kinako

Chocolate chunk cookies z mąką kinako

Drukuj
Porcje: 20
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

180 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 kubka miękkiego masła
65 g drobnego cukru
100 g brązowego cukru
1 duże jajko
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 130 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE

Na początek łączymy mąkę, kinako, proszek do pieczenia oraz sól.

 

Miksujemy ze sobą masło oraz obydwa rodzaje cukru aż uzyskamy jasną i miękką masę. Wbijamy jajko oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki oraz posiekaną czekoladę i znów mieszamy aż do połączenia. Zawijamy w folię i na co najmniej 30 minut wkładamy do lodówki.

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy łyżką niewielką ilość ciasta i pieczemy około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
 
przepis pochodzi z książki „Kyotofu: Uniquely Delicious Japanese Desserts”

Spróbujcie też tego! :)