Brownie z kardamonem

by Na Pałeczkach
brownie z kardamonem
To już drugie na naszym blogu brownie (klik!) i jak już pisałyśmy, tak naprawdę nigdy nie sądziłyśmy, że ten rodzaj wypieków kiedykolwiek nam posmakuje. Życie jednak czasem zaskakuje i postanowiłyśmy wypróbować kolejny już przepis na super-czekoladowe brownie :)
 
Niestety w kuchni krajów azjatyckich niewiele jest takich wypieków, które spokojnie mogłybyśmy zaproponować Wam na święta i które z tym okresem mogłyby się nam kojarzyć. Większość tradycyjnych deserów z tamtych rejonów to jednak troszkę inna bajka, tak więc podobnie jak to było w zeszłym roku podeprzemy się małą fuzją smaków i tradycji kulinarnych :)
brownie z kardamonem
Tym razem postawiłyśmy na dodatek aromatycznych indyjskich przypraw, a dokładniej na nasz ukochany kardamon. Od razu wiedziałyśmy, że to połączenie będzie niezwykłe bo przyprawa ta właściwie nigdy nas nie zawiodła. Generalnie jeśli istnieje możliwość dosypania kardamonu do deseru lub potrawy, to na pewno to zrobimy i nikt nie będzie w stanie nas powstrzymać ;) Jeśli jakimś cudem ten dodatek nie przekonuje Was jednak w 100%, to nie jest to jedyna karta przetargowa w tym wypieku. Kolejnym i równie cudownym składnikiem, który może przykuć Waszą uwagę są mianowicie przepyszne orzechy pekan, które idealnie komponują się zarówno z czekoladą, jak i kardamonem. W ten właśnie sposób powstało ciasto, które z powodzeniem może konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. 
 
Taką przynajmniej mamy nadzieję :)
brownie z kardamonem
brownie z kardamonem
brownie z kardamonem

Brownie z kardamonem

Drukuj
Porcje: 21 cm średnicy
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

140 g czekolady gorzkiej 70%
250 g niesolonego masła
4 duże jajka
200 g cukru
nasiona z 15 ziaren kardamonu
135 g mąki
125 g orzechów pekan

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Nasiona kardamonu rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy delikatnie podsmażamy na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły, a następnie siekamy je w większe kawałki (my część zostawiłyśmy na dekorację ciasta).

Czekoladę dokładnie roztapiamy w kąpieli wodnej i pozwalamy jej delikatnie ostygnąć. W misce ubijamy masło, aż uzyskamy kremową konsystencję. Delikatnie dodajemy do niego czekoladę, a następnie wbijamy po kolei jajka. Całość mieszamy.

W dalszej kolejności dodajemy cukier (my dodałyśmy troszkę mniej, jeśli lubicie słodsze wypieki możecie zwiększyć jego ilość do 250 g), kardamon, mąkę oraz posiekane orzechy. Mieszamy aż do połączenia składników - nie robimy tego jednak zbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.

Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką, a następnie wylewamy do niej ciasto (jeśli zostawiliście orzechy teraz możecie udekorować jego wierzch). Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch powinien być suchy, środek natomiast wilgotny.

Smacznego :)

   
przepis pochodzi z książki „Easy Indian Cooking: 101 Fresh & Feisty Indian Recipes”

Spróbujcie też tego! :)