7,4K
Czy wiecie, że tradycja konserwowania żywności w Chinach ma już prawie dwa tysiące lat? Pierwsze przetwory przygotowywane były najczęściej z mięsa oraz soli, niekiedy z dodatkiem wina lub kultur pleśni. W szóstym wieku metoda konserwowania była już powszechnie znana, a w późniejszym czasie na dworach zatrudniane były osoby zajmujące się tylko i wyłącznie przyrządzaniem tego typu specjałów.
Niestety duża część przepisów na przetwory jest trudna do odtworzenia w warunkach domowych, jednak istnieją takie, które nie powinny sprawiać większych trudności. Do tych ostatnich należy prezentowany dziś przepis. Nie wymaga on zbyt wyszukanych składników, a całość przygotowania powinna zamknąć się w góra 1,5 godziny (w zależności od tego jak szybko kroicie :)).
Mamy nadzieję, że marynowana kapusta znajdzie się na Waszej liście ulubionych przetworów :)
przepis pochodzi z książki „Authentic Recipes from China”
SKŁADNIKI
1 średniej wielkości kapusta pekińska
2 łyżki soli
3 świeże czerwone chili (bez ziaren, pokrojone w paseczki)
2 cm kawałek imbiru, starty
4 łyżki cukru
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
Kapustę dokładnie umyć i poszatkować. Nasza po przygotowaniu ważyła około 800g. Umieścić w misce i posypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do zasolenia.
Po upływie godziny kapustę odcedzić i delikatnie odcisnąć z płynu. Połączyć w miseczce z pozostałymi składnikami pomijając olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika.
Podgrzać olej i zalać nim kapustę.
Kapusta powinna być trzymana w lodówce. Do jedzenia gotowa jest po dwóch dniach.