Ciasteczka sezamowe z czarnym sezamem

by Na Pałeczkach
ciasteczka sezamowe
Lista naszych ukochanych składników, które sprawiają że mamy ochotę rzucić wszystko i zabrać się za gotowanie krótka nie jest, ale zaszczytne miejsce na niej na pewno zajmuje sezam. Prażony, świeży, w formie pasty czy też oleju (najlepszy olej na świecie to olej sezamowy!) – wszystko to daje nam dodatkową motywację do pracy w kuchni.
Jako że zbliżają się święta i trwa pora wypieków, my również dałyśmy się ponieść tej fali – aczkolwiek skromnie :) Zapraszamy na pyszne ciasteczka sezamowe, z dodatkiem tej chyba trochę mniej popularnej czarnej wersji. Ten typ ciasta jest dosyć popularny w Japonii, zresztą tamtym rejonem jest zainspirowany. Ciasteczka są w sam raz słodkie, z delikatną orzechową nutą ziaren sezamu. Czego tu nie kochać ^^
ciasteczka sezamowe
ciasteczka sezamowe
ciasteczka sezamowe
ciasteczka sezamowe

Ciasteczka z czarnego sezamu

Drukuj
Porcje: ok. 35 ciasteczek
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

280 g mąki
70 g prażonych ziaren czarnego sezamu, zmielonych na mąkę
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
115 g miękkiego, niesolonego masła
200 g drobnego cukru
1 duże jajko
1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy mąkę, mąkę sezamową, proszek do pieczenia oraz sól.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajko oraz mleko i łączymy z masą. Stopniowo łączymy suche składniki z masłem i mieszamy. Ugniatamy do utworzenia ciasta i wkładamy je owinięte w folię do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki.

My nasze ciasto rozwałkowałyśmy na około pół centymetra grubości, a następnie wykrawałyśmy ciasteczka, ale można również uformować z niego wałek o około 5 cm średnicy, który następnie kroimy w talarki. Wybór zależy od Was :) Gotowe ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 12 minut, aż lekko się zarumienią.

Myślimy, że szybko znikną z talerza ale w razie czego z powodzeniem przetrzymają około 3 tygodni w szczelnym pojemniku. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „Kyotofu: Uniquely Delicious Japanese Desserts”

Spróbujcie też tego! :)