8,K
Po niesamowitych bułeczkach z kardamonem zjedzonych w okresie świątecznym, po głowie chodziła nam potrawa wykorzystująca tę przyprawę w zgoła inny sposób. Marzyła nam się wersja pikantna – danie, które podać można na obiad. Z pomocą dzielnie przyszła nam kuchnia indyjska i ten cudownie kremowy kardamonowy kurczak w mleku kokosowym.
Kardamon jest przyprawą pochodzącą z Indii oraz Sri Lanki i używany jest tam w przeróżnych wariacjach – zaczynając od aromatycznych curry, na deserach kończąc. Nic zresztą dziwnego gdyż jego smak jest zupełnie niepowtarzalny i niezwykły – mamy nadzieję, że nie tylko dla nas :) W kuchni używane są dwie jego odmiany – kardamon zielony oraz czarny, jednak częściej wykorzystywany jest ten pierwszy.
Niestety w naszej części świata łatwiej dostępny i bardziej powszechny jest kardamon już zmielony. Nie da się ukryć, że w takiej postaci traci on wiele na swoich, dosyć ulotnych, walorach smakowych. Postać w jakiej używamy przyprawę w przypadku większości potraw odgrywa kluczową rolę w efekcie końcowym. Nikogo więc pewnie nie zdziwi, że do naszego dzisiejszego przepisu polecamy użycie całych ziaren kardamonu i ich samodzielne roztarcie w moździerzu :) Dodatek jogurtu (który zresztą w Indiach obecny jest niemal codziennie) zmiękcza mięso w procesie marynowania, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym dodaje on potrawie jedwabistej konsystencji. Czas marynowania może wydawać się długi, ale przygotowanie samej marynaty zajmuje naprawdę chwilkę. No a sama potrawa jest zupełnie niezwykła :)
Kurczaka można podać z ryżem, my jednak wybrałyśmy placuszki chapati w równie smakowitej wersji – z dodatkiem prażonego kuminu i skórki pomarańczy :)
SKŁADNIKI
10 całych ziaren kardamonu
ok. 600 g piersi kurczaka
pół łyżki świeżego imbiru, posiekanego
pół łyżki czosnku, posiekanego
ok. 300 g jogurtu naturalnego (najlepiej grecki)
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 łyżka masła sklarowanego
1 kubek mleczka kokosowego
1 małe zielone chili, przekrojone na pół
1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
sól do smaku
1,5 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ziarenka kardamonu otwieramy i wyjmujemy z nich nasiona, które następnie rozdrabniamy w moździerzu.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze zmielonym kardamonem, imbirem, czosnkiem, jogurtem (uprzednio dokładnie wymieszanym), pieprzem oraz skórką cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 4-6 godzin do lodówki.
Po upływie tego czasu rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Smażymy kurczaka aż do delikatnego zbrązowienia - około 5 minut. Dolewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy chili i kolendrę i wszystko razem gotujemy aż do miękkości, około 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem lub chlebkami chapati.
przepis pochodzi z książki „Easy Indian Cooking: 101 Fresh & Feisty Indian Recipes”