Bułeczki bao

by Na Pałeczkach
bułeczki bao
Kiedy postanowiłyśmy wypróbować przepis na tofu bao, zastanawiałyśmy się chwilę jak przeskoczymy potrzebę posiadania bułeczek bao, by w ogóle doszedł on do skutku. Wszystkie sklepy z żywnością azjatycką wydawały się nam nieosiągalne i odległe o setki kilometrów. Poza tym nie byłyśmy w zupełności pewne, czy uda nam się je w ogóle gdziekolwiek dostać. W rezultacie (jak to my..) postanowiłyśmy poszperać, poszukać i koniec końców samodzielnie wykonałyśmy bułeczki bao od podstaw. Efekt zadowolił nas na tyle, że dzielimy się nim z Wami :) Naprawdę polecamy abyście spróbowali swoich sił, bo przecież dla chcącego nic trudnego. A i satysfakcja zdecydowanie większa niż podczas otwierania opakowania z gotowymi bułeczkami :)
bułeczki bao
bułeczki bao
bułeczki bao

Bułeczki bao

Drukuj
Porcje: ok. 12 bułeczek
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.5/5
( 67 głosy )

SKŁADNIKI

1 kubek ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
3 kubki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy wodę, olej, drożdże oraz cukier i odstawiamy na około minutę do delikatnego spienienia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i łączymy całość. My zrobiłyśmy to ręcznie, ale możecie też użyć robota kuchennego - jak sądzimy może to znacznie ułatwić pracę :) Jeśli ciasto zbytnio się klei, dodajemy więcej mąki. Ugniatamy, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić.
Z ugniecionego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny (lub do podwojenia objętości).
Gotowe ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy w rękach kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na owalny kształt. Wierzch smarujemy olejem i zginamy na pół, delikatnie dociskając. Ciasto nie powinno się do siebie kleić.
Tak przygotowane bułeczki kładziemy na uprzednio wyciętych z papieru do pieczenia kwadratach, a następnie umieszczamy w parowniku. Aby uzyskać lepszy efekt, parownik z bułeczkami kładziemy na garnku wypełnionym wodą i zostawiamy je tak na 10 minut, nie włączając jeszcze kuchenki.
Po upływie tego czasu włączamy kuchenkę na wysoki ogień. Kiedy zauważymy parę unoszącą się nad parownikiem, zmniejszmy ogień na średni i parujemy jeszcze przez 5 minut. Wyłączamy ogień i odstawiamy na kilka minut. Dopiero wtedy otwieramy parownik i cieszymy się własnoręcznie wykonanymi bao :)
przepis pochodzi ze strony Steamy Kitchen

Spróbujcie też tego! :)