5,1K
No dobra… ten przepis z Azją ma niewiele wspólnego… ale gdy zobaczyłyśmy połączenie naszego ukochanego guacamole z tofu, to po prostu nie mogłyśmy tej wersji nie wypróbować!
Tofumole jest wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu więc świetnie nadaje się na, tak jak w naszym przypadku, leniwe śniadanie lub też na przykład jako urozmaicenie wieczornego spotkania ze znajomymi. Tofu dodaje tu dodatkowej faktury oraz dawki protein, a cała reszta wzbogaca jego, nie da się ukryć, dosyć mdły smak (lub też według niektórych jego brak).
Jeśli posiadacie swoją tajemną recepturę na guacamole to możecie śmiało jej użyć po prostu dodając do całości rozdrobnione tofu. My dodatkowo przygotowałyśmy prostą salsę z pomidorów i musimy przyznać, że było to niezwykle udane połączenie :)
Ciekawe jak takie guacamole smakowałoby z nachos…^^
SKŁADNIKI
1 opakowanie tofu (my użyłyśmy tofu naturalnego Polsoi)
2 dojrzałe awokado
sok z 1-2 limonek
1 ząbek czosnku
chili
kolendra
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Tofu oraz awokado dokładnie rozdrabniamy widelcem (możecie użyć blendera). Doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Testujemy, czy smak nam odpowiada.
Dorzucamy drobno pokrojone chili oraz kolendrę (zgodnie z uznaniem). Zostawiamy na godzinę (no dobra - można też pół godziny ;)) w lodówce, tak aby smaki się przegryzły.
Szybko i przyjemnie!
wpis powstał we współpracy z marką Polsoja
przepis inspirowany książką „The I Hate Tofu Cookbook: 35 Recipes to Change Your Mind”