SKŁADNIKI
1 kubek polędwicy wieprzowej, posiekanej w kostkę
2 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 cebula
1 kubek pasty jajang
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego czosnku
0,5 łyżki cukru
3 kubki + 1/4 kubka wody
1 spora marchewka
0,5 średniej wielkości cukinii
1/8 kubka skrobi
makaron udon, najlepiej świeży
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa siekamy w kostkę.
Podsmażamy mięso oraz ziemniaki na woku rozgrzanym na wysokim ogniu. Po upływie kilku minut dorzucamy cebulę i dalej podsmażamy. Do całości dodajemy pastę, olej sezamowy, czosnek oraz cukier i dokładnie rozprowadzamy na wszystkich składnikach. Po upływie około 4 minut zalewamy 3 kubkami wody. Na tym etapie dodajemy też marchew i cukinię i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na niski i gotujemy. Sos zagęszczamy poprzez dolanie do niego mieszanki 1/4 kubka wody z 1/8 szklanki skrobi. Gotujemy aż do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.
Podajemy oczywiście z makaronem. Danie dobrze współgra ze smakiem świeżego ogórka, proponujemy więc posiekanie go i udekorowanie nim potrawy.