Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

by Na Pałeczkach
jajangmyeon
Jeśli chodzi o dzisiejszą potrawę, to nasze uczucia w stosunku do niej są dosyć mieszane. Z jednej strony jest niesamowicie popularna w Korei i chęć jej spróbowania była ogromna. Z drugiej jednak niestety nie możemy zaliczyć jej do naszych ulubionych. Sądzimy jednak, że na pewno znajdzie swoich zwolenników. Zapraszamy więc dziś na przepis na jajangmyeon (자장면) lub też jjajangmyeon (짜장면) czyli makaron z pastą z czarnej fasoli.
Podobno dziennie w Korei zjadane jest 7 milionów miseczek tej potrawy. Całkiem sporo, prawda? Na jej temat pisane są też książki (np. ta). Jej korzenie sięgają Chin i dania o nazwie zhajiangmian (炸醬麵), które na początku XX wieku zaczęło być sprzedawane w chińskiej części miasta Incheon. Oczywiście Koreańczycy szybko dostosowali je do swoich smaków i po okresie wojny koreańskiej potrawa szybko przyjęła się w innych częściach kraju. Nie była wtedy tania, a zwyczaj jej jedzenia często przypisany był do jakiegoś ważnego wydarzenia – mogły to być na przykład urodziny czy też zdanie ważnych egzaminów. Na szczęście dla mieszkańców tego kraju obecnie jest to stosunkowo tanie danie, które dodatkowo można zamówić telefonicznie, jest więc bardzo wygodne w obsłudze ;) Być może po części jest to tajemnica jego sukcesu.
jajangmyeon
Czternasty dzień każdego miesiąca jest w Korei dniem by świętować – i nie są to jedynie Walentynki w lutym (w które zresztą prezenty rozdają kobiety). Czternastego marca jest tak zwany Biały Dzień, kiedy to mężczyźni rewanżują się za otrzymane w lutym podarki. Czternasty kwietnia natomiast ochrzczony został mianem Czarnego Dnia, i wtedy to właśnie wszyscy samotni posilają się miseczką jajangmyeon smucąc się nad swym losem  :)
Tradycja czternastego dnia miesiąca jest kontynuowana przez cały rok. Jeśli Was to interesuje, to spokojnie da się znaleźć o tym sporo informacji w internecie. My już tu nie będziemy przedłużać i zapraszamy na przepis :)
Aby go wykonać, musicie zaopatrzyć się w specjalną pastę z czarnej fasoli, która już od jakiegoś czasu dostępna jest w sklepach z azjatycką żywnością. Niestety nie udało nam się znaleźć specjalnego rodzaju makaronu używanego do tej potrawy, ale zastąpienie go świeżym udonem zdaje egzamin :)
jajangmyeon
jajangmyeon

Jajangmyeon • makaron z pastą z czarnej fasoli • 자장면

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.0/5
( 65 głosy )

SKŁADNIKI

1 kubek polędwicy wieprzowej, posiekanej w kostkę
2 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 cebula
1 kubek pasty jajang
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego czosnku
0,5 łyżki cukru
3 kubki + 1/4 kubka wody
1 spora marchewka
0,5 średniej wielkości cukinii
1/8 kubka skrobi
makaron udon, najlepiej świeży

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa siekamy w kostkę.

Podsmażamy mięso oraz ziemniaki na woku rozgrzanym na wysokim ogniu. Po upływie kilku minut dorzucamy cebulę i dalej podsmażamy. Do całości dodajemy pastę, olej sezamowy, czosnek oraz cukier i dokładnie rozprowadzamy na wszystkich składnikach. Po upływie około 4 minut zalewamy 3 kubkami wody. Na tym etapie dodajemy też marchew i cukinię i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na niski i gotujemy. Sos zagęszczamy poprzez dolanie do niego mieszanki 1/4 kubka wody z 1/8 szklanki skrobi. Gotujemy aż do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.

Podajemy oczywiście z makaronem. Danie dobrze współgra ze smakiem świeżego ogórka, proponujemy więc posiekanie go i udekorowanie nim potrawy.

przepis pochodzi z książki „Seoul Food Korean Cookbook: Korean Cooking from Kimchi and Bibimbap to Fried Chicken and Bingsoo”

Spróbujcie też tego! :)