SKŁADNIKI
opakowanie makaronu ryżowego
3 łyżki cukru palmowego
2 łyżki pulpy tamaryndowej
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki wody
3-4 szalotki
2 ząbki czosnku
2 jajka
opakowanie twardego tofu
8 dużych krewetek
1 łyżka suszonych krewetek
kiełki fasoli mung
zielona cebulka
2 łyżki posiekanych prażonych orzechów ziemnych
do podania:
limonka
płatki chili
sos rybny
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy sos do naszego Pad Thai. Cukier palmowy drobno siekamy i rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Do tej słodkiej bazy dodajemy pulpę oraz sos rybny, dokładnie mieszamy i próbujemy czy smak jest odpowiedni - powinien być równocześnie słodki, słony oraz kwaśny.
Następnie przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne nam do wykonania Pad Thai - sam proces smażenia nie jest długi więc warto mieć wszystko pod ręką. Najpierw namaczamy makaron ryżowy - my przedłużyłyśmy czas sugerowany na opakowaniu do ponad godziny, aby otrzymać jak najbardziej biały kolor makaronu. Krewetki obieramy z pancerzyka i oczyszczamy. Tofu kroimy w małą kostkę lub pałeczki i obsmażamy - nie jest to krok obowiązkowy, jednak pozwala na wyeliminowanie problemu rozpadania się podczas smażenia całości potrawy. Siekamy czosnek, suszone krewetki oraz szalotki (w piórka). Jajka wbijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy.
Przygotowywanie Pad Thai rozpoczynamy od podsmażenia krewetek. Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy na niego krewetki, podsmażając z każdej strony aż do zarumienienia. Ściągamy je z woka i odstawiamy. Dolewamy olej i wrzucamy czosnek, szalotki, suszone krewetki oraz tofu, smażąc do delikatnego zbrązowienia czosnku. Dorzucamy odcedzony wcześniej makaron i całość zalewamy sosem. Smażymy aż do momentu wchłonięcia większości sosu przez makaron. Przesuwamy potrawę na bok woka i w wolne miejsce wlewamy jajka. Pozwalamy by chwilę się smażyły, a następnie zaczynamy je mieszać aż do ścięcia. Mieszamy je dokładnie z całością makaronu. Dorzucamy kiełki fasoli, posiekaną zieloną cebulkę oraz część orzechów ziemnych i chwilę smażymy. Ściągamy z ognia i serwujemy w misce na wierzchu układając usmażone na początku krewetki.
Podajemy razem z cząstką limonki, pozostałą ilością orzechów, płatkami chili oraz sosem rybnym do smaku.