SKŁADNIKI
560 g mąki
1,5 kubka świeżo zagotowanej wody
1-2 łyżki zimnej wody
1-2 łyżeczki oleju sezamowego
1,5 łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej)
około 115 g masła
zielona cebulka, drobno posiekana
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo zalewamy gotującą się wodą mieszając całość widelcem (lub pałeczkami). Delikatnie i ostrożnie łączymy ciasto za pomocą dłoni. Dodajemy zimnej wody i dalej ugniatamy, około 3 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Blat oraz wałek smarujemy łyżeczką oleju sezamowego. Ciasto ugniatamy jeszcze chwilę i dzielimy na 6 równych części, które następnie rozwałkowujemy na około 16 cm okręgi. Posypujemy 1/4 łyżeczki soli i delikatnie wbijamy ją w ciasto. Dodajemy też około 15 g masła, rozsmarowując je po całej powierzchni naszego placka (zostawiamy trochę miejsca na brzegach) oraz sporą ilość zielonej cebulki. Ciasto rolujemy wzdłuż, uważając by nie pogubić zielonej cebulki. Zlepiamy końcówki, a następnie zwijamy całość w ślimaka, końcówkę zawijając pod spód. Delikatnie rozwałkowujemy po raz kolejny, nie przejmując się zbytnio próbującą się wydostać na powierzchnię cebulką :)
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej placki pod przykryciem. Zajmuje to około 4 minut na stronę, ale oczywiście sprawdzajcie co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Podajemy ciepłe :)