SKŁADNIKI
150 ml dashi (na przykład z tego przepisu)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mirinu
1 opakowanie tofu (około 300 g)
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
dodatkowo do ozdobienia wedle uznania: posiekana zielona cebulka, świeżo starty imbir, płatki bonito lub starta biała rzodkiew
PRZYGOTOWANIE
Do gorącego dashi dodajemy mirin i gotujemy razem chwilę, następnie dodając sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.
Dokładnie odsączone i osuszone tofu kroimy w średniej wielkości kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy olej do temperatury około 170 stopni. Każdą kostkę obtaczamy w mące ziemniaczanej - najlepiej na świeżo tuż przed smażeniem. Wrzucamy na olej i smażymy około 4 minuty do uzyskania delikatnie złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Kostki tofu podajemy w miseczkach polane sosem oraz udekorowane wybranymi składnikami.