SKŁADNIKI
500 g ziemniaków
sól i pieprz do smaku
ok 30 g masła
1 żółtko
ok 75 g mąki pszennej
3 łyżeczki (pełne) matcha (codzienna lub kulinarna)
mąka do oprószenia (najlepiej ryżowa)
oliwa
1 ząbek czosnku
tarty parmezan
biały pieprz do smaku
świeża mięta
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do miękkości. Dokładnie odcedzamy, a następnie odparowujemy pozostałości wody przez postawienie garnka z ziemniakami na mniejszym ogniu - pamiętajcie aby cały czas je mieszać, unikniecie wtedy przypalenia. Zanim ostygną doprawiamy je solą oraz pieprzem, dodajemy też masło i ubijamy je praską do ziemniaków.
Gdy purée trochę ostygnie dodajemy żółtko jajka i dokładnie mieszamy. W misce łączymy mąkę z 3 łyżeczkami matcha i przesiewamy całość do masy ziemniaczanej. Łączymy wszystko razem starając się jak najmniej ugniatać. Całość dzielimy na 3 porcje i każdą z nich rolujemy w wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek możecie ozdobić poprzez odbicie na ich powierzchni widelca, jest to jednak krok nieobowiązkowy :)
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie i wyławiamy w momencie kiedy wypłyną na powierzchnię.
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy chwilę na patelni wypełnionej oliwą. Dorzucamy gnocchi i chwilę smażymy ostrożnie je mieszając. Podajemy posypane startym parmezanem, białym pieprzem oraz miętą.