SKŁADNIKI
ok. 350 g wołowiny lub wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
2 - 2,5 kubka kimchi (np. z tego przepisu), posiekanego w większe kawałki
0,5 cebuli pokrojonej w piórka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka gochujang
0,5 łyżki gochugaru
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 kubki wody lub bulionu z anchois (np. z tego przepisu)
zielona cebulka, drobno posiekana
tofu, pokrojone w plasterki lub kostkę
olej sezamowy do smażeni
PRZYGOTOWANIE
Pokrojone mięso smażymy na rozgrzanym na średnim ogniu oleju sezamowym. Dodajemy posiekane kimchi i smażymy dalej razem, około 5 minut. Do garnka dorzucamy cebulę, czosnek, gochujang, gochugaru, sos sojowy oraz cukier i dokładnie ze sobą mieszamy, całość zalewamy wodą lub bulionem. Doprowadzamy do wrzenia na wyższym ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez co najmniej 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy tofu i gotujemy kolejne 10 lub 15 minut, uważając by tofu się nie rozpadło. Na tym etapie warto też sprawdzić czy danie nie potrzebuje dodatku soli.
Podajemy posypane zieloną cebulką, obowiązkowo z miseczką ryżu :)