SKŁADNIKI
na bulion:
300 g wołowiny
zielona cebulka
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ząbków czosnku
ok. 2,5 litra wody
marynata do mięsa:
0,5 ząbka czosnku
0,5 łyżeczki sosu sojowego
0,5 łyżeczka zmielonych ziaren sezamu
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
dodatkowo:
200 g ciasteczek ryżowych
1 jajko
zielona cebulka, posiekana
czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie paseczki
arkusz glonów nori
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Mięso moczymy w zimnej wodzie przez około 20 minut, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. W garnku łączymy ze sobą mięso, ziarna pieprzu, czosnek, zieloną cebulkę przekrojoną na kilka większych części oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu kiedy mięso będzie na tyle miękkie, że łatwo wbijemy w nie widelec. W trakcie gotowania oczyszczamy z ewentualnych szumowin. Bulion odcedzamy, a mięso odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kiedy temperatura pozwoli nam na to, rwiemy mięso na cienkie paski i mieszamy razem z marynatą. Odstawiamy.
Podczas gdy bulion się gotuje możemy rozpocząć przygotowanie dodatków. Ciasteczka ryżowe namaczamy w zimnej wodzie (te mrożone około 20 minut). Oddzielamy białko od żółtka i smażymy osobno, dosalając szczyptą soli. Gotowe "placki" kroimy na wąskie paseczki. W podobny sposób kroimy też paprykę chili oraz płat nori, natomiast zieloną cebulkę drobno siekamy.
Doprowadzamy bulion do wrzenia i wrzucamy do niego ciasteczka ryżowe. Gotujemy chwilę często mieszając, aż kluski będą miękkie. Doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem zgodnie z preferencjami.
Podajemy w miskach układając na wierzchu wcześniej przygotowane dodatki - marynowane mięso, paski jajka, glony nori, paprykę chili oraz zieloną cebulkę. Smacznego!