SKŁADNIKI
160 g mąki ryżowej
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g cukru demerara
25 g cukru brązowego
200 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
W ciepłej wodzie dokładnie rozpuszczamy obydwa rodzaje cukru i odstawiamy do ostudzenia.
W misce łączymy ze sobą mąkę ryżową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Do tej mieszanki wlewamy wodę z cukrem i dokładnie razem mieszamy, najlepiej przez około 5 minut (warto ściśle trzymać się tego czasu - ma to wpływ na charakterystyczne pęknięcia). Ciasto powinno być gładkie i aksamitne. Odstawiamy je na około 20 minut, w międzyczasie przygotowując parownik. Polecamy wypełnić go dużą ilością wody - ciastka paruje się na wysokim ogniu. Oczywiście w momencie układania w nim ciastek woda powinna już się gotować.
W wąskie naczynia wkładamy foremki na babeczki i wypełniamy je ciastem, nalewając je z wyższej wysokości. Pozwalamy by ciasto samo ułożyło się w foremkach, a następnie kładziemy je na parowniku. Przykrywamy pokrywką i nie otwieramy jej przez kolejne 25-30 minut. Ciastka powinny zacząć pękać po około 10 minutach. Po upływie około pół godziny możemy otworzyć pokrywkę - ciastka są już gotowe.
Smacznego!