SKŁADNIKI
ok. 3-4 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
ok. 50 g zielonej fasolki
200 g cienko pokrojonej wołowiny
1 opakowanie makaronu shirataki
2 łyżki oleju sezamowego
ok. 350 ml bulionu dashi
2,5 łyżki sosu sojowego
2,5 łyżki mirinu
2,5 łyżki sake
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składniki potrzebnych do nikujaga: cebulę kroimy na grubsze piórka lub ćwiartki, ziemniaki również w ćwiartki, marchewkę na grube plastry. Makaron shirataki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
UWAGI
Oryginalnie danie to zakrywane jest specjalną drewnianą przykrywką o nazwie otoshibuta (落とし蓋), której średnica jest mniejsza niż naczynia w którym gotujemy i która ma za zadanie równomiernie rozprowadzić ciepło oraz płyn, co pozwala na szybsze ugotowanie składników. Nikujaga wyjdzie bez niej, ale możecie wykonać ją za pomocą folii aluminiowej. Na swoim blogu pokazała to Nami z Just One Cookbook, polecamy zapoznać się z jej wpisem: "How To Make Otoshibuta". Możecie zamiast zwykłej przykrywki spróbować wykonać swoją własną otoshibuta :)