SKŁADNIKI
2 jajka
40 g ciemnego cukru muscovado
40 g drobnego cukru do wypieków
15 g masła, roztopionego
200 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
mąka kinako oraz około 20 g cukru do oprószenia (mąkę możecie wykonać w ten sposób)
PRZYGOTOWANIE
W misce ubijamy razem jajka oraz obydwa rodzaje cukru, aż uzyskamy gładką konsystencję, a następnie powoli dolewamy roztopione i ostudzone masło, cały czas ubijając masę. Do całości przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Masa powinna przypominać trochę ciasto na chleb. Odstawiamy ją na około godzinę do lodówki.
W wybranym naczyniu rozgrzewamy olej do temperatury około 160 stopni. Z naszego ciasta, najlepiej za pomocą łyżek, formujemy małe kulki i wrzucamy je do oleju. Ponieważ w oleju podwajają one swoją objętość, starajcie się nie przesadzić z ich ilością na jedno smażenie :) Smażymy, aż uzyskamy brązowy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i pozwalamy im ostygnąć.
Mąkę kinako mieszamy z cukrem i obtaczamy w niej gotowe kuleczki. Podajemy je w ten sposób lub dodatkowo polewamy syropem kuromitsu.
Smacznego! ^^
UWAGI
Syrop Kuromitsu:
黒蜜
ok. 300 ml
175 ml wody
150 g ciemnego cukru muscovado
Aby wykonać syrop kuromitsu w rondelku łączymy ze sobą cukier i wodę i delikatnie gotujemy mieszając, aby cukier zupełnie się rozpuścił. Przelewamy do wybranego pojemnika i pozwalamy mu ostygnąć i zgęstnieć. Możecie używać go do różnego rodzaju deserów.