SKŁADNIKI
około 300-350 g filetu z łososia
1 łyżka sake
sól oraz pieprz
1/4 kubka sosu teriyaki
na sos (ok. 300 ml):
1 kubek mirinu
1 kubek sake
3 łyżki brązowego cukru
0,5 kubka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy sos.
Jeśli przygotowujecie łososia na grillu lub patelni w garnuszku łączymy razem sake oraz mirin i gotujemy na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Kontynuujemy gotowanie przez około 2 minuty - w ten sposób odparujemy alkohol. Dorzucamy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Na koniec dolewamy sos sojowy i przez chwilę gotujemy wszystko razem na wysokim ogniu. Ściągamy z palnika i ostudzamy.
Jeśli przygotowujecie łososia w piekarniku sos musi być gotowany troszkę dłużej – nie ściągamy więc sosu z palnika, a ogień skręcamy na średni i kontynuujemy gotowanie przez 15 minut, raz po raz mieszając. Po upływie tego czasu zmniejszamy ogień na niski i gotujemy sos kolejne 25 minut - powinien zgęstnieć i w konsystencji przypominać rzadki syrop.
Jeśli przygotowujecie łososia w piekarniku:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu układamy nasze filety z łososia. Posypujemy je solą, pieprzem i polewamy sake i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Sos teriyaki powinien już być gotowy i podgrzany. Smarujemy łososia sosem teriyaki i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Czynność tę powtarzamy przez 20 minut lub do momentu kiedy filet będzie gotowy. Podajemy z ryżem - jeśli chcemy możemy polać dodatkową porcją sosu.
Jeśli przygotowujecie łososia na grillu:
Filet z łososia marynujemy około 15 minut w części przygotowanego wcześniej sosu teriyaki. Następnie rybę grillujemy najpierw przez około 2 minuty na stronę, a następnie zaczynamy smarować ją sosem. Grillujemy kolejne 2 - 4 minuty obracając ją co około 30 sekund, za każdym razem pokrywając ją warstwą sosu. Uważajcie aby nic nie przypalić :)
Jeśli przygotowujecie łososia na patelni:
Filety z łososia posypujemy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim łososia z obu stron, aż uzyskamy złoty kolor. Ściągamy go z patelni i wlewamy na nią około 1/4 kubka sosu teriyaki. Doprowadzamy do wrzenia i kładziemy łososia z powrotem na patelnię. Podczas smażenia polewamy go raz po raz gotującym się na patelni sosem. Gdy sos zgęstnieje danie zdejmujemy z patelni i podajemy.