Tonkatsu – japoński kotlet schabowy

by Na Pałeczkach
kotlet schabowy
Chyba nikogo nie zdziwi, że w dalszym ciągu pozostajemy w klimatach japońskich? :) Czasem mamy wrażenie, że duchem dalej tam tkwimy.. Tym razem możliwe jednak, że przypodobamy się fanom naszego swojskiego kotleta schabowego. No bo oczywiście istnieje japoński odpowiednik kotletów, w dodatku jest on niezwykle popularnym daniem w tym kraju. Nie może go więc zabraknąć u nas :)
Tonkatsu (豚カツ), bo o nim mowa, należy do szerszej grupy potraw japońskich określanych mianem katsu. Są to wszelkiego rodzaju kawałki mięsa otoczone panierką (w Japonii używa się oczywiście panko, która wchłania mniej tłuszczu i  jest bardziej chrupiąca niż zwykła bułka tarta), a następnie smażone i podawane (najczęściej) z cieniutko poszatkowaną kapustą i specjalnym sosem, który zresztą nazywany jest sosem tonkatsu. Oczywiście w zestawie nie może też zabraknąć ryżu, zupy miso oraz przepysznych japońskich kiszonek. Tonkatsu jest wykonywany z wieprzowiny, podczas gdy jego kolega torikatsu (鶏カ) pod panierką kryje mięso kurczaka. Być może wyda Wam się, że już gdzieś u nas czytaliście podobną historię, ale tonkatsu pojawił się w Japonii na przełomie XIX i XX wieku i szybko przyjął się jako posiłek sycący, a zarazem mało skomplikowany i w miarę tani. Zaczął pojawiać się zarówno w specjalnie dedykowanych mu restauracjach, jak i w tych bardziej tradycyjnych japońskich (by przyciągnąć większą klientelę). Jako miejsce jego narodzin podaje się restaurację Rengatei (煉瓦亭). Wraz z popularnością przyszły też różnorodne wariacje na jego temat – pojawił się katsudon (カツ丼) czyli miseczka ryżu przyozdobiona tonkatsu przyrządzonym wraz z dodatkiem jajek, cebuli i słodkiego sosu, katsu karē (カツカレー) czyli karē podawane z tonkatsu czy też katsu sando (カツサンド) – czyli po prostu kanapki z kotletem :)
Sos tonkatsu możecie oczywiście znaleźć w sklepach z azjatycką żywnością. Gdybyście jednak mieli problemy z jego znalezieniem lub z chęci zaoszczędzenia (nie ukrywamy, że ceny w Polsce są dużo wyższe niż w Japonii..) służymy pomocą i podajemy Wam prosty sposób jego wykonania :) Do tonkatsu najlepsze jest mięso, które pozostanie soczyste podczas smażenia – w przepisach najczęściej pojawia się polędwica lub łopatka. Panierowanie przebiega w identyczny sposób jak  w przypadku kotleta schabowego, jedyną zmianą jest wspomniana już panierka panko. Zwracajcie też uwagę na temperaturę oleju. Zbyt zimny sprawi, że kotlety za bardzo nasiąkną tłuszczem, zbyt ciepły natomiast szybko je spali. My rozpoczynamy smażenie gdy na wsadzonych do tłuszczu pałeczkach do gotowania zaczną pojawiać się bąbelki. 
kotlet schabowy
kotlet schabowy
kotlet schabowy

Tonkatsu • japoński kotlet schabowy • 豚カツ

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.6/5
( 24 głosy )

SKŁADNIKI

2 filety wieprzowe, łopatka lub polędwica
sól i pieprz do smaku
1 jajko
1/4 kubka mąki
1 kubek panko
olej do smażenia

dodatkowo:
ok. 150 g poszatkowanej białej kapusty
sos tonkatsu
musztarda karashi

sos tonkatsu:
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Kapustę siekamy na cienkie paski i zamaczamy na około 10 minut w zimnej wodzie by była super chrupiąca. Przed podaniem dokładnie odcedzamy.

Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.

W wybranym garnku lub patelni rozgrzewamy olej do smażenia. W tym czasie przygotowujemy mięso.

Mięso na kotlety rozbijamy na cieńsze filety, a następnie doprawiamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy - obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w panko.

Gdy olej jest już odpowiednio rozgrzany smażymy na nim nasze przygotowane kotlety. Najpierw wrzucamy je na 1 minutę na każdą stronę, po czym wyciągamy z oleju na około 4 minuty. Po upływie tego czasu smażymy ponownie, tym razem po 30 - 45 sekund na stronę. Pozwalamy im chwilę odcieknąć z tłuszczu, po czym kroimy je na kilka części i w tej postaci podajemy na talerzu razem z kapustą i miseczką ryżu. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „Japanese Soul Cooking: Ramen, Tonkatsu, Tempura, and More from the Streets and Kitchens of Tokyo and Beyond” oraz „Tokyo Cult Recipes

Spróbujcie też tego! :)