SKŁADNIKI
2 filety wieprzowe, łopatka lub polędwica
sól i pieprz do smaku
1 jajko
1/4 kubka mąki
1 kubek panko
olej do smażenia
dodatkowo:
ok. 150 g poszatkowanej białej kapusty
sos tonkatsu
musztarda karashi
sos tonkatsu:
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Kapustę siekamy na cienkie paski i zamaczamy na około 10 minut w zimnej wodzie by była super chrupiąca. Przed podaniem dokładnie odcedzamy.
Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.
W wybranym garnku lub patelni rozgrzewamy olej do smażenia. W tym czasie przygotowujemy mięso.
Mięso na kotlety rozbijamy na cieńsze filety, a następnie doprawiamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy - obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w panko.
Gdy olej jest już odpowiednio rozgrzany smażymy na nim nasze przygotowane kotlety. Najpierw wrzucamy je na 1 minutę na każdą stronę, po czym wyciągamy z oleju na około 4 minuty. Po upływie tego czasu smażymy ponownie, tym razem po 30 - 45 sekund na stronę. Pozwalamy im chwilę odcieknąć z tłuszczu, po czym kroimy je na kilka części i w tej postaci podajemy na talerzu razem z kapustą i miseczką ryżu. Smacznego!