SKŁADNIKI
100 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
1 łyżeczka chińskiego wina ryżowego lub sherry
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki skrobi
500 g świeżego szanghajskiego makaronu (lub świeżego udonu)
100 g świeżego szpinaku
1 spora zielona cebulka
2 łyżki oleju
na sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 szczypty białego pieprzu
ok. 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Wieprzowinę marynujemy w winie, sosie sojowym i skrobi przez ok. 10 minut. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem pozostałych składników.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Szpinak dokładnie myjemy, zieloną cebulkę drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju w woku na wysokim ogniu i podsmażamy wieprzowinę przez około minutę. Ściągamy z woka.
Po umyciu woka rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju na wysokim ogniu. Dodajemy ugotowany makaron oraz sos i dokładnie je ze sobą mieszamy. Następnie dorzucamy przygotowaną wcześniej wieprzowinę wraz ze szpinakiem, smażymy kolejną minutę (aż szpinak „zwiędnie”). Dorzucamy zieloną cebulkę i całość mieszamy.
Gotowe!