SKŁADNIKI
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki drobno posiekanej białej części zielonej cebulki
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
ok 250g mielonej wieprzowiny
1 łyżka pasty doubanjiang
5 kubków bulionu (z kurczaka lub też wieprzowego)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
5 łyżek pasty sezamowej (azjatyckiej lub tahini)
2 łyżeczki soli
4 porcje makaronu ramen (świeży lub suszony)
dodatkowo do podania:
drobno posiekana zielona cebulka
olej la yu (tutaj znajdziecie przepis na podobny do niego olej chili)
PRZYGOTOWANIE
Aby przygotować bazę, w dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy, a następnie smażymy na nim białą część zielonej cebulki razem z imbirem oraz czosnkiem. Smażymy aż uwolnimy aromat i dorzucamy mieloną wieprzowinę razem z pastą doubanjiang. Smażymy dalej przez około 2 minuty, aż mięso będzie w połowie gotowe. Staramy się aby mięso jak najmniej zbijało się w większe grudy. Całość zalewamy bulionem do którego dodajemy sos sojowy, cukier, pastę sezamową oraz sól. Dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie gotujemy delikatnie przez około 5-7 minut aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
W międzyczasie przygotowujemy makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozdzielamy go pomiędzy 4 miski. Zalewamy ciepłą zupą i dekorujemy dowolną ilością zielonej cebulki. Możemy również polać go dodatkowo olejem la yu.
Smacznego!