Chlebek bananowy z matcha

by Na Pałeczkach
chlebek bananowy
Nie wiemy jak to u Was wygląda, ale po usłyszeniu hasła „chlebek bananowy” nie trzeba już nas specjalnie długo namawiać do pieczenia. Banany jako jedne z głównych składników naszych śniadań zawsze znajdą się pod ręką, a po jakimś czasie aż żal nie wykorzystać tych bardziej dojrzałych okazów. Zresztą wcale nie trzeba czekać na ich powolne, acz niechybne dojrzewanie – wystarczy na chwilę zaserwować im wizytę w piekarniku :)
W naszym chlebku przemyciłyśmy jeden mały dodatek, który jak wiecie uwielbiamy i polecamy gdzie się tylko da. Zielona herbata matcha jak się okazuje idealnie współgra bowiem nie tylko ze słodyczą białej czekolady, ale również ze smakiem bananów.. no a my możemy choć trochę oszukać się, że kawałek takiego chlebka dodaje nam trochę wartościowych składników odżywczych ;) Mamy też kolejną okazję aby dosypać gdzieś trochę tego magicznego zielonego proszku – a takich przepisów powinno być jak najwięcej.
Gorąco polecamy na leniwy sobotni poranek. Lub jakikolwiek inny dzień :)
chlebek bananowy chlebek bananowy
chlebek bananowy

Chlebek bananowy z matcha

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.7/5
( 3 głosy )

SKŁADNIKI

200g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki matcha

0,5 łyżeczki soli

125g cukru (możecie zmniejszyć)

2 jajka

3-4 dojrzałe banany*

2 łyżki mleka

2 łyżki rzadkiego jogurtu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

kawałki białej czekolady – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiewamy mąkę, sodę, matcha oraz sól i odkładamy. Masło ucieramy razem z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, a następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim. Dokładnie mieszamy mikserem. Banany rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy maślanej razem z mlekiem i jogurtem. Mieszamy za pomocą szpatułki. Dosypujemy do niej suche składniki i delikatnie razem łączymy. Foremkę smarujemy masłem i do tak przygotowanej przekładamy nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę – sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Jeśli chcecie, możecie podzielić gotowe ciasto na dwie porcje i do jednej dosypać więcej matcha lub dodać trochę barwnika. Następnie ciasto nakładamy do foremki za pomocą łyżki na zmianę – najpierw masę jasną a na to zieloną aż do napełnienia formy. W ten sposób powinniście uzyskać efekt zebry :)

UWAGI

Jeśli macie niedojrzałe banany, wystarczy wsadzić je w skórce na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Często sprawdzajcie jak wyglądają – skórka powinna być ciemna, a same banany miękkie w dotyku.

przepis pochodzi z książki „The Book of Matcha: A Superhero Tea – What It Is, How to Drink It, Recipes and Lots More”

Spróbujcie też tego! :)