SKŁADNIKI
na rosół:
500 g mostka wołowego
4 suszone grzyby shiitake
0,5 cebuli
3 l wody
na zupę:
1 kubek kiełków fasoli
8 zielonych cebulek
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
2 łyżki pasty gochujang
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 kubek makaronu z batatów, wcześniej ugotowany według instrukcji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Na początku moczymy mięso przez około 10 minut w zimnej wodzie, a następnie je przepłukujemy. Dodajemy do garnka wypełnionego 3 litrami wody razem z grzybami shiitake oraz połówką cebuli. Całość gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. W międzyczasie pozbywamy się szumowin i sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Po upływie godziny wyciągamy wszystko z rosołu zostawiając oczywiście cały płyn. Cebulę odrzucamy, a mięso odstawiamy do ostygnięcia. Shiitake kroimy w cienkie plasterki.
Gdy mięso przestygnie rozrywamy je rękami na mniejsze kawałki.
W misce łączymy ze sobą czosnek, olej sezamowy, gochugaru, gochujang, sos sojowy oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i do tej mieszanki wrzucamy pokrojone shiitake oraz wcześniej przygotowane mięso. Dodajemy również przemyte wcześniej kiełki fasoli oraz zieloną cebulkę pokrojoną w około 6 cm kawałki. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy do gotującego się bulionu.
Gotujemy dalej przez około 15 minut na średnim ogniu. Jeśli smak tego wymaga, możemy dodać dodatkową ilość sosu sojowego. Jeśli macie ochotę na dodatek makaronu, to wrzucacie go do zupy.
Podajemy z miską ryżu oraz ulubionymi przystawkami. Smacznego!