SKŁADNIKI
na kurczaka:
0,5 kg mięsa kurczaka - pierś lub mięso z uda, bez kości
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 duże jajka
1 kubek wody
1/2 kubka skrobi kukurydzianej (lub ze słodkich ziemniaków)
garść świeżych liści bazylii
olej do smażenia
na mieszankę do posypywania:
1/2 łyżki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki proszku curry
domowa przyprawa pięć smaków:
2 łyżki pieprzu syczuańskiego
4 gwiazdki anyżu
1 cały cynamon
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
1 łyżka goździków
PRZYGOTOWANIE
Jeśli samodzielnie przygotowujemy przyprawę pięć smaków, to na samym początku musimy uprażyć wszystkie przyprawy na suchej patelni. Gdy ostygną przerzucamy je do blendera i mielimy na proszek. W szczelnym pojemniku przyprawa powinna wytrzymać do 6 miesięcy :)
W misce łączymy ze sobą sos sojowy, przyprawę pięć smaków, sól, biały pieprz oraz skrobię. Kurczaka kroimy na małe kawałki, a następnie przenosimy do miski wypełnionej marynatą. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.
W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Jajka rozbijamy i delikatnie roztrzepujemy widelcem, a następnie łączymy z wodą. Na osobny talerzyk nasypujemy wybrany rodzaj skrobi. Kawałki kurczaka moczymy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w skrobi, strzepując delikatnie jej nadmiar. Tak przygotowane kawałki smażymy - najpierw w wyższej temperaturze (ok. 170 stopni) przez około 3-5 minut, a następnie wyciągamy z oleju na około 3 minuty. Po tym czasie smażymy kurczaka ponownie tym razem w 150 stopniach. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Pod sam koniec możecie dorzucić listki bazylii lub też usmażyć je osobno - wymagają kilku sekund :)
Podajemy razem z mieszanką przypraw do smaku lub też posypane solą oraz pieprzem. Smacznego!