SKŁADNIKI
na pulpety:
500 g mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego
0,5 łyżeczki świeżego imbiru, startego
1 łyżeczka czosnku, startego
1 łyżeczka mielonego kuminu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki chili
na sos:
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ziarna zielonego kardamonu
1 czarny kardamon
4 goździki
1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
1 łyżeczka czosnku, startego
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki garam masala
2 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
kolendra do podania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Całość rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce łączymy razem mięso razem z imbirem, czosnkiem, kuminem, solą oraz chili. Dokładnie mieszamy - najlepiej ręką, tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Z tej mieszanki przygotowujemy małe kuleczki wielkości mniej więcej piłeczki golfowej. Odstawiamy na czas przygotowania sosu.
W garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do uzyskania lekko brązowego odcienia. Dorzucamy zielony oraz czarny kardamon, goździki i podsmażamy całość prze około 2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy imbir, czosnek, chili, kurkumę, garam masala oraz pastę pomidorową i smażymy dalej, raz po raz mieszając. Gdy całość będzie już aromatyczna dodajemy jogurt oraz sól i podsmażamy aż mieszanka będzie trochę bardziej "sucha", a na powierzchni pojawi się olej. Dolewamy wodę, podkręcamy ogień na średni i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pulpety, delikatnie mieszamy i gotujemy pod częściowo przykrytym garnkiem przez około 40 minut. Jeśli sos wyda się Wam zbyt suchy, możecie dolać do niego trochę więcej wody.
Serwujemy z dodatkiem świeżo posiekanej kolendry razem z dodatkiem ogórkowej raity, wybranych chlebków lub też ryżu.