SKŁADNIKI
600 g mielonej wołowiny
szczypta soli
ok. 480 ml sosu bulgogi
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozmieszana w małej ilości zimnej wody
sałata
cebula marynowana w musztardzie*
sos bulgogi:
175 ml sosu sojowego
100 g cukru
6 ząbków czosnku
2 cm świeżego, startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
3 zielone cebulki
1 starte na drobnej tarce jabłko
majonez ssamjang:
200 g majonezu
2 łyżeczki ssamjang
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku przygotowujemy sos bulgogi. W misce łączymy razem wszystkie składniki na sos i odstawiamy aż do użycia.
Mięso dzielimy na 4 części. Delikatnie formujemy z nich krążki na burgery i odkładamy na tackę. Każdy z nich troszkę solimy i odstawiamy do momentu smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim burgery - każda strona przez około 2-3 minuty bez zbytniego ruszania. Możemy oczywiście również przygotować je na grillu.
W rondelku podgrzewamy sos bulgogi i dodajemy do niego skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszamy aż sos zgęstnieje i odstawiamy.
Majonez dokładnie mieszamy razem z sosem ssamjang, można podawać od razu lub odstawić do lodówki. Wytrzyma około 3 dni.
Bułki do burgerów przekrawamy na pół i smażymy chwilkę aby brzegi się przypiekły. Na każdym układamy liście sałaty. Burgery maczamy w sosie bulgogi tak aby dokładnie się nim oblepiły i kładziemy na sałacie - wierzch możemy polać dodatkową łyżeczką sosu bulgogi :) Na wierzch układamy cebulę marynowaną w musztardzie, majonez ssamjang rozsmarowujemy na górnej części bułki i przykrywamy nim burgera.
Zjadamy mając pod ręką dużą ilość chusteczek :)
UWAGI
*cebula marynowana w musztardzie:
2 cebule
szczypta soli
100 g musztardy
75 g cukru pudru
125 ml octu jabłkowego
Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wodą i dodajemy szczyptę soli - zostawiamy na 10 minut. W misce łączymy ze sobą musztardę, cukier oraz ocet. Po 10 minutach odcedzamy cebulę i dodajemy ją do mieszanki z musztardą. Najlepiej smakuje po 24 godzinach