Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

by Na Pałeczkach
grill po azjatycku

Poprzedni tydzień nie rozpieścił nas pod względem pogody a i przez to nasz nastrój nie był zbyt blogowy.. Dziś jednak dostatecznie się nagrzałyśmy na pięknym majowym słońcu, żeby napisać do Was kilka zdań i być może podsunąć kilka inspiracji na ciepły dzień idealny na grilla.

Co prawda na naszym blogu grillowanie nigdy nie zajmowało wybitnie pierwszych pozycji, ale jednak na przestrzeni kilku lat tej naszej przygody znalazło się tu kilka godnych uwagi pozycji.

1.Grillowana wołowina bulgogi

Nie ma grilla bez bulgogi! Tak brzmi nasza dewiza od kiedy poznałyśmy ten przepyszny sposób na przygotowanie wołowiny. Sos w którym marynujemy mięso jest niezwykle aromatyczny, a mięso wychodzi naprawdę delikatne. No i oczywiście możecie przemycić do potrawy trochę warzyw, jeśli zawiniecie bulgogi w liście sałaty tworząc małe zawiniątka o nazwie ssam :)

grill po azjatycku

2. Kurczak Tikka masala..

..a właściwie to tylko pierwsza część tego przepisu, czyli tzw. murgh tikka. Przepis mówi o piekarniku, ale jeśli takie szaszłyki ułożycie na grillu na pewno smakować będą o wiele lepiej. Do tego obowiązkowo jakiś chutney i grill w stylu indyjskim gotowy!

grill po azjatycku

3. Grillowana ryba ze słodkim sosem rybnym..

..której oryginalna nazwa zawsze nas urzeka – pla yang nam pla wan :) Jeśli macie ochotę na rybę, nie szukajcie dalej. Sama w sobie nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowana w przygotowaniu, ale jej sercem i smakową bombą jest zdecydowanie przepyszny słodki sos rybny. Koniecznie z dużą ilością smażonej szalotki i czosnku.

grill po azjatycku

4. Łosoś teriyaki

Tej potrawy chyba nie trzeba zbytnio przedstawiać. Ta specjalna japońska metoda gotowania pozwoli Wam uzyskać przepiękną (i przepyszną) glazurę na rybie. Jeśli wolicie mięso na przykład kurczaka to oczywiście możecie przygotować je w podobny sposób, bardziej popularnym wyborem jest tu jednak ryba.

grill po azjatycku

5. Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Jedyne grillowane przez nas warzywo, ale zapewniamy że w niczym nie ustępuje swoim poprzednikom. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście grillować batatów, to najwyższy czas! W oleju z zielonej cebulki i z dodatkiem duuużej ilości kolendry smakuje wprost obłędnie :)

grill po azjatycku

 

To już koniec naszej propozycji, mamy nadzieję, że będzie się ona powiększać z czasem. Dajcie znać jeśli na Waszym weekendowym grillu znajdzie się któraś z tych potraw – jesteśmy ciekawe Waszych doznań smakowych :)

Spróbujcie też tego! :)