Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

by Na Pałeczkach
zupa bulgogi
Mały deszczyk, który nie odstraszał nas od grilla przerodził się w rezultacie w dosyć deszczowy i senny tydzień. Zwykle gdy pada mamy ochotę na wszelkiego rodzaje zupy i cieplejsze dania, nawet jeśli temperatura nie zapędza nas od razu pod pierzynę. Gdy natomiast słyszymy hasło „zupa” i myślimy o Azji, na pierwsze miejsce od razu wskakuje Korea. Jeśli chodzi bowiem o ten rodzaj potrawy, sądzimy że są całkiem podobni do Polaków :) Dziś, ponieważ pomimo wszystko panuje letnia atmosfera, zabieramy się za idealne połączenie potrawy przeznaczonej na grilla z ciepłem domowej zupy – bulgogi jeongol (불고기전골) czyli swego rodzaju zupa bulgogi.
zupa bulgogi
Jeśli jesteście fanami bulgogi to na pewno spodoba się Wam pomysł na to danie. Jeongol to tak właściwie obecna w całej Azji idea, o której już pisałyśmy na przykładzie Japonii – jest to koreański odpowiednik nabe. Przypomina on potrawy typu jjigae (której przykładem może być jedna z naszych faworytów czyli kimchi jjigae), jednak różni się wykorzystaniem większej ilości składników oraz swoim oryginalnym przeznaczeniem. Wszelkiego rodzaju jjigae były bowiem raczej zarezerwowane dla niższych klas społecznych podczas gdy jeongol częściej pojawiał się na zamożniejszych stołach, co może wydać się dziwne zważywszy na historię ich powstania. Według koreańskich źródeł wywodzą się bowiem ze zwyczaju gotowania przez wojsko swoich potraw w hełmach co nie wydaje się być zbyt wykwintne. Zresztą oryginalne naczynie w którym ten rodzaj dań jest przyrządzany czyli jeolliptu (전립투) przypomina swoim wyglądem żołnierski hełm.
zupa bulgogi
zupa bulgogi
Podobnie jak nabe, ten sposób przygotowania potraw pozwala cieszyć się ich smakiem i aromatem podczas rozmowy przez cały wieczór co my osobiście wprost uwielbiamy. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do garnka wybrany rodzaj warzyw czy też na przykład tofu, a na sam koniec pozostałą resztkę bulionu wykorzystać podsmażając na niej ryż. Taki wygotowany już bulion przesiąka wszystkimi aromatami i smakami, stając się chyba najlepszą częścią posiłku :)
zupa bulgogi
zupa bulgogi

Bulgogi jeongol • nabe z bulgogi • 불고기전골

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.3/5
( 3 głosy )

SKŁADNIKI

1 porcja bulgogi z tego przepisu

ok. 120 g makaronu z batatów lub manioku

1 litr bulionu wołowego

1 łyżka pasty gochujang

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

2 ząbki czosnku, posiekane

0,5 cebuli, posiekanej w piórka

0,5 cukinii, pokrojonej w półplasterki

0,5 papryki, pokrojonej w paseczki

1 marchewka, pokrojona w półplasterki

wybrane grzyby (enoki, shiitake, pieczarki, boczniaki)

zielona cebulka

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy bulgogi zgodnie z przepisem.

Makaron z batatów namaczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Bulion łączymy z pastą gochujang, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i doprowadzamy do wrzenia. Będzie to podstawa naszego nabe.

Potrawę najlepiej jest oczywiście gotować na kuchence turystycznej. W odpowiednim garnku układamy cebulę, cukinię, marchew, grzyby oraz część zielonej cebulki. Na środku układamy mięso w marynacie, makaron odcedzamy i również układamy w garnku. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym doprawionym bulionem i gotujemy przez 10-15 minut aż składniki będą gotowe. Cieszymy się potrawą przy stole razem z miseczką ciepłego ryżu ^^

przepis pochodzi z książki „Our Korean Kitchen”

Spróbujcie też tego! :)