SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa z udek kurczaka, bez kości
1 łodyga trawy cytrynowej
2 kubki bulionu z kurczaka
1,5 kubka mleka kokosowego
ok. 6-8 plasterków świeżego galangalu
4 liście limonki kaffir
1/4 kubka sosu rybnego
1/3 kubka soku z limonki
4 papryczki chili
grzyby, np. boczniaki
kolendra
PRZYGOTOWANIE
Mięso kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. W przypadku używania boczniaków rozrywamy je na mniejsze części, inne grzyby np. pieczarki kroimy.
Odcinamy kawałek dolnej części trawy cytrynowej oraz górną, zieloną część i pozbywamy się zewnętrznej warstwy. Tak przygotowaną dzielimy na 3 części i każdą z nich miażdżymy aż powstaną na niej otarcia. Tak samo postępujemy z chili.
W garnku łączymy ze sobą bulion oraz mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu. Zmniejszamy ogień i dorzucamy plasterki galangalu, trawę cytrynową. Rozdzieramy liście kaffiru i również dodajemy je do zupy. Chwilę gotujemy, a następnie dorzucamy mięso kurczaka i grzyby. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Gotujemy dalej aż mięso kurczaka będzie gotowe. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy sok z limonki oraz chili. Sprawdzamy smak zupy - powinna być kwaśna o wyraźnym aromacie mleka kokosowego i delikatnej ostrości chili. Chojnie posypujemy kolendrą i podajemy.
Oczywiście nie zjadamy pływających w zupie kawałków galangalu, trawy cytrynowej oraz kaffiru :) Jeśli wolicie możecie się ich przed podaniem pozbyć.