SKŁADNIKI
880 ml dashi
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki mirinu
2 łyżki sake
1-2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 bakłażan
300 g makaronu somen, suchego
2 łyżki startego świeżego imbiru
zielona cebulka, posiekana
sezam do podania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W garnku łączymy ze sobą dashi, sos sojowy, mirin, sake, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie przez około 10 minut. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce przez tydzień.
Bakłażan przekrawamy na pół, a następnie w średniej wielkości kawałki (u nas przekroiłyśmy go w poprzek trzy razy a następnie jeszcze na trzy wzdłuż). Delikatnie nacinamy skórkę na skos lub w kratkę. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Gdy będzie gotowy (170 stopni) ostrożnie kładziemy w nim kawałki bakłażana skórką w dół. Smażymy przez 4-5 minut a następnie odsączamy na ręczniku. Zostawiamy do ostygnięcia.
Makaron somen gotujemy zgodnie z instrukcją - najprawdopodobniej przez około 4 minuty w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i delikatnie płuczemy w zimnej wodzie.
Ścieramy imbir, siekamy cebulkę. Gotowy makaron układamy w miseczce i zalewamy zimnym sosem. Na wierzch kładziemy trochę imbiru, zielonej cebulki i posypujemy sezamem.