SKŁADNIKI
na ciasto:
2 kubki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 kubka świeżo zagotowanej wody
mąka ziemniaczana do oprószenia
na farsz:
2 łyżki oleju sezamowego
100 g grzybów shiitake, posiekanych
3-4 liście kapusty pekińskiej, posiekane
0,5 pora, drobno posiekanego
10 g imbiru, posiekanego
1 ząbek czosnku, posiekany
zielona cebulka, posiekana
1 łyżka miso
czarny pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
Jeśli kupiliście w sklepie gotowe ciasto na pierożki gyōza to pierwszy krok możecie pominąć.
2 kubki mąki (ok. 240 g) wrzucamy do miski. Gotujemy wodę i odmierzamy 0,5 kubka, rozpuszczamy w niej sól. Wodę powoli dolewamy do mąki całość mieszając łyżką. Uważając żeby się nie oparzyć delikatnie ugniatamy ciasto i przenosimy je na blat. Ugniatamy dalej przez kolejne 10 minut, aż do momentu gdy będzie miękkie i plastyczne. Dzielimy je na połowę i z każdej z nich formujemy wałek, który owijamy folią i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie blat posypujemy mąką ziemniaczaną i każdy z wałków kroimy na małe kawałki, po około 20 na każdą część ciasta. Kawałki bardzo cienko wałkujemy i wykrawamy z nich równe koła o średnicy 8 cm. Kładziemy jeden na drugim uprzednio obsypując każdy mąką ziemniaczaną. Przykrywamy aż do momentu gdy będziemy lepić pierogi lub mrozimy jeśli mamy zamiar zrobić je w innym czasie.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim posiekane grzyby, kapustę oraz pora razem z imbirem i czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu aż składniki zmiękną. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Dorzucamy też zieloną cebulkę oraz miso i dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli nadzienie wyda się zbyt suche można dolać do niego trochę wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na krążki ciasta nakładamy porcję farszu, boki smarujemy wodą i składamy na pół, zlepiając je w środku. Z wierzchniej części ciasta tworzymy falbanki. Najlepiej sposób zlepiania przedstawia to video – przewińcie na około 3 minutę.
Aby przyrządzić gyōza rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i gdy jest rozgrzana wylewamy na nią trochę oleju (może być sezamowy). Układamy na niej pierożki i smażymy chwilę aż spód się zarumieni. Zalewamy je wodą (około 1/3-1/2 kubka na porcję) i od razu przykrywamy. Gotujemy dalej przez około 4-5 minut. Po odkryciu powinno być bardzo mało wody, gotujemy dalej aż całkiem nie wyparuje i polewamy olejem sezamowym. Ściągamy z patelni i podajemy z sosem sojowym zmieszanym z octem ryżowym oraz olejem chili. Smacznego!