SKŁADNIKI
8 ząbków czosnku
5 świeżych papryczek bird eye
1 szalotka
500 g mielonego kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ketjap manis
1 łyżka sosu ostrygowego
1 kubek listków świętej bazylii
4 jajka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W blenderze lub przy pomocy moździerza rozdrabniamy razem czosnek, chili oraz szalotkę aż do uzyskania konsystencji pasty.
Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wcześniej przygotowaną pastę przez około 30 sekund. Dorzucamy kurczaka i smażymy starając się jak najbardziej rozdzielić mięso aby nie utworzyło większych grudek. Dolewamy sos rybny, sos sojowy, kecap manis oraz sos ostrygowy i smażymy dalej, dokładnie mieszając aby składniki dobrze się połączyły. Gdy kurczak będzie już usmażony, sprawdzamy czy mamy dostateczną ilość płynu - jeśli wydaje nam się że potrawa jest zbyt sucha dodajemy trochę wody. Ściągamy z ognia i wrzucamy bazylię, mieszając aż liście zwiędną i połączą się z resztą potrawy. Smażymy jajka sadzone.
Podajemy w miseczce razem z ryżem, oczywiście z porcją jajka na wierzchu :)