



SKŁADNIKI
na marynatę:
100 g wieprzowiny - cienko pokrojonej lub też mielonej
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka wina Shaoxing lub sherry
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
szczypta cukru
na zupę:
ok 25 g grzybów mun
ok 15 g suszonych grzybów shiitake
2 jajka, rozbite ze szczyptą soli
2 łyżeczki oleju sezamowego
1,2 l bulionu z kurczaka
2 łyżeczki soli
tofu, pokrojone w kostkę
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
6 łyżek białego octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka oleju chili
świeżo posiekana świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
Na początku marynujemy mięso - do miski wrzucamy razem sos sojowy, wino Shaoxing, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, sól, cukier oraz oczywiście mięso. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie na 20 minut. Po tym czasie dokładnie je odsączamy i kroimy na plasterki, odkrawając niepotrzebne fragmenty takie jak nóżki. Jajka rozbijamy razem z solą oraz olejem sezamowym. Tofu kroimy w kostkę.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego 2 łyżeczki soli. Dodajemy mięso i gotujemy przez około minutę. Następnie dorzucamy posiekane grzyby oraz kosteczki tofu i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Jajko wlewamy do zupy cienkim i wolnym strumieniem i rozbijamy je w nitki za pomocą pałeczek lub widelca - wolnymi, acz zdecydowanymi ruchami. Na początku to zadanie wydaje się skomplikowane ale po chwili dochodzi się do wprawy bez robienia w zupie jajecznicy :)
Zupę ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy - obydwa rodzaje sosu sojowego, biały pieprz oraz ocet. Na sam koniec dodajemy również olej sezamowy i - jeśli lubimy dodatkową ostrość - olej chili. Podajemy posypane świeżą kolendrą razem z miseczką ryżu. W osobnych małych miseczkach możemy również podać ocet i olej chili, jeśli któryś z degustatorów uznał, że zupa wymaga dodatkowego doprawienia :)
Smacznego!