SKŁADNIKI
3,5 kubka bulionu myeolchi yuksu*
ok 115 g polędwicy wołowej
wybrany rodzaj grzybów - enoki, shiitake lub boczniaki
1 mała cebula, pokrojona w piórka
3 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
4,5 łyżki sojowej pasty doenjang
1 opakowanie tofu, pokrojone w kostkę
papryczka chili
1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
zielona cebulka
olej do smażenia
ryż do podania
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej, a następnie podsmażamy na nim mięso razem z pokrojonymi grzybami oraz cebulą. Kiedy mięso zacznie zmieniać kolor dorzucamy czosnek i doprawiamy całość sosem sojowym. Dodajemy olej sezamowy, pastę doenjang, tofu oraz część plasterków chili. Zalewamy bulionem i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 6 minut, a następnie zmniejszamy ogień. W tym momencie dorzucamy plasterki cukinii i pozwalamy aby całość gotowała się jeszcze przez około 5 minut.
Podajemy z miseczką ryżu, posypane szczodrze zieloną cebulką oraz pozostałymi plasterkami chili.
UWAGI
* Jeśli nie macie składników aby przygotować bulion myeolchi yuksu świetnie sprawdzi się tu również bulion dashi. Ewentualnie możecie ugotować bulion z samych suszonych anchovies. Wystarczy że przez 5-10 minut pogotujecie je w wodzie, ale pamiętajcie by je po tym czasie wyciągnąć z gotowego bulionu :)