SKŁADNIKI
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
ok 250 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego na kawałki
pół małej cebuli, posiekanej w kostkę
mała marchewka, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
3 łyżki curry (lub 2 łyżki curry + 1 łyżka garam masala)
1/4 kubka sake
4 kubki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie pietruszka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Na woku lub patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy masło razem z oliwą. Smażymy kurczaka często mieszając przez około 2 minuty. Dorzucamy cebulę, marchewkę oraz czosnek i kontynuujemy smażenie aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawę curry (lub mieszankę z garam masala) i dokładnie mieszając smażymy kolejne 30 sekund. Całość zalewamy sake i chwilę gotujemy, a po chwili dorzucamy ugotowany wcześniej ryż. Cały czas mieszając (curry lubi się przypalać więc solidnie się do tego przykładajmy!) smażymy aż pozbędziemy się zbędnych grudek, a wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą.
Przyprawiamy sosem sojowym, sosem Worcestershire, solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada - możemy dodać trochę więcej sosu sojowego zgodnie z osobistymi preferencjami. Ściągamy z ognia i rozdzielamy pomiędzy wygłodniałych domowników :)