SKŁADNIKI
na dżem:
1 mały ananas (ok. 450 g po obraniu)
40 g cukru
6 goździków
szczypta soli
na ciasto:
175 g mąki pszennej
25 g skrobi kukurydzianej
75 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Aby przygotować dżem obieramy ananasa i siekamy go na bardzo drobne kawałki (mniej więcej wielkości ziarenek ryżu). Cały proces możemy sobie uprościć poprzez zmielenie w blenderze, uważać jednak trzeba aby nie skończyć z ananasową pastą :)
Tak przygotowanego ananasa przerzucamy na patelnię i dodajemy do niego cukier, goździki oraz szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu aż większość wilgoci odparuje, a całość nabierze pięknego złocistego odcienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą mąkę pszenną oraz skrobię a następnie dorzucamy cukier i sól. Dokładnie ze sobą łączymy. Zimne masło siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mąki. Następnie ciasto wyrabiamy palcami aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtko oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki owinięte folią.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego wybrane kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego krążka kładziemy sporą ilość dżemu z ananasa a następnie całość ozdabiamy według upodobań :) Tak przygotowaną blachę wkładamy na 20 minut do lodówki a następnie pieczemy przez około 15 minut (sprawdzajcie co jakiś czas).
Smacznego!