SKŁADNIKI
2 kubki mąki pszennej
1 kubek bulionu dashi lub wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
500 g białej kapusty, posiekanej
4 jajka
ok. 250 g cienko pokrojonego świeżego boczku
olej sezamowy do smażenia
topping:
sos do okonomiyaki
majonez
płatki bonito
zielona cebulka
aonori czyli drobno zmielony płat nori (opcjonalnie)
domowy sos okonomiyaki:
4 łyżki ketchupu
3,5 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki sosu ostrygowego
1,5 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą mąkę, dashi, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Do tej mieszanki dorzucamy posiekaną kapustę i bardzo dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka i znów mieszamy aż do połączenia.
Wszystkie składniki na domowy sos okonomiyaki łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy na nią około 1 łyżki oleju sezamowego. Rozprowadzamy go po całej patelni, a na niego wlewamy 1/4 naszego ciasta. Staramy się rozlać je na średnią grubość ale nie przyciskamy - w ten sposób placek będzie bardziej puszysty.
Na placku układamy plastry boczku. Smażymy przez około 3 minuty, a następnie delikatnie obracamy okonomiyaki starając się nie przemieścić górnej warstwy boczku :) Smażymy kolejne 5 minut i obracamy po raz kolejny, boczkiem do góry. Gotowy placek powinien być zarumieniony z dwóch stron więc dosmażamy go kolejne 2 minuty.
Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
Gotowe okonomiyaki polewamy sporą ilością sosu, majonezem i posypujemy aonori, zieloną cebulką oraz bonito - wedle uznania!