SKŁADNIKI
na pączki:
3 kubki mąki pszennej
1,5 kubka wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka drożdży instant
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
na dip:
1 kubek mleka kokosowego
3 żółtka
0,5 kubka drobnego cukru
1/8 łyżeczki soli
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem w misce i ucieramy przy pomocy miksera na średnich obrotach. Ciasto wkładamy do miski nasmarowanej olejem i pozostawiamy pod przykryciem na około 4 godziny.
W międzyczasie robimy dip. W rondelku łączymy ze sobą mleko kokosowe oraz posiekaną trawę cytrynową. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, zakrywamy rondelek i pozwalamy by delikatnie się gotowało przez około 15 minut. Ściągamy z ognia. W misce łączymy ze sobą żółtka, cukier, sól i ubijamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skrobię i dokładnie łączymy. Powoli wlewamy część mleka kokosowego do masy, cały czas mieszając tak, aby nie utworzyły się żadne grudki. Tak zahartowaną masę dodajemy do rondelka i cały czas mieszając podgrzewamy. Gdy uzyskamy konsystencję jogurtu ściągamy z ognia i odstawiamy.
Gotowe ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na dosyć cienki prostokąt (jeśli ciasta jest za dużo, robimy to w dwóch partiach), który kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie paski. Paski łączymy ze sobą w środku za pomocą wody. Powinny przypominać kształtem literę x. W międzyczasie podgrzewamy olej do smażenia.
Gdy olej jest rozgrzany smażymy w nim pączki na złotobrązowy kolor.
Podajemy razem z dipem. Smacznego!