SKŁADNIKI
8 bułeczek bao (np. z tego przepisu)
na szarpaną wieprzowinę:
0,5 kubka soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pasty doenjang
2 łyżki pasty gochujang
1.5 łyżeczki płatków gochugaru
2 kubki wody
sok z 1 limonki
1 lub 2 kg karkówki
1 cebula, przekrojona na ćwiartki
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych nożem
około 2 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
sól oraz pieprz
dodatkowo:
pak choi lub inny rodzaj kapusty
piklowana marchew (np. taka jak tutaj)
sriracha mayo (lub 2 łyżki majonezu zmieszane z 2 łyżeczkami sosu sriracha)
2 łyżki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
1,5 łyżeczki cukru brązowego lub trzcinowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy bułeczki bao zgodnie z przepisem. Piklujemy też marchewkę, jeśli mamy zamiar ją użyć.
W misce dokładnie mieszamy ze sobą sok pomarańczowy, sos sojowy, pastę doenjang, pastę gochujang, płatki gochugaru, sok z limonki oraz 2 kubki wody. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy z każdej strony na oleju aż do delikatnego zbrązowienia. Przenosimy je do garnka, który możemy włożyć do piekarnika. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dorzucamy cebulę, czosnek oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy tak przez 10 minut. Zakrywamy garnek i wkładamy go do piekarnika. Pieczemy tak 2 lub 2,5 godziny co jakiś czas przerzucając je na drugą stronę. Po tym czasie wyciągamy mięso, a płyn odcedzamy. Sos gotujemy chwilę aż troszkę się zredukuje - zajmie to około 15 minut. Gdy mięso przestygnie rozrywamy je przy pomocy rąk lub pary widelców. Aby przygotować je do podania ponownie wkładamy je do pojemnika, który można umieścić w piekarniku. Zalewamy zredukowanym sosem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill i przypiekamy chwilę (około 6 minut). Mięso jest już gotowe.
Pak choi gotujemy około 2 minuty w wodzie i odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Mieszamy ze sobą posiekane orzeszki oraz cukier.
Gdy wszystko mamy przygotowane zabieramy się do składania bao. Na spód kładziemy kawałek pak choi, potem dodajemy mięso oraz marchew. Całość polewamy sriracha mayo i posypujemy orzeszkami.
Smacznego!