SKŁADNIKI
3/4 kubka ryżu krótkoziarnistego
woda
na rosół:
1 mały kurczak lub duża pierś z kurczaka oraz kilka skrzydełek
8 ząbków czosnku
10 ziarenek pieprzu czarnego
dodatkowo:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka (lub więcej) oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego
5 ząbków czosnku
pieprz do smaku
zielona cebulka
PRZYGOTOWANIE
Ryż zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na 1,5 godziny.
Kurczaka wkładamy do garnka i dolewamy do niego wody, aż do przykryje go całego. Dodajemy czosnek oraz ziarenka pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia pozbywając się szumowin. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się mu delikatnie gotować przez około 50 minut. Po tym czasie kurczaka wyciągamy z bulionu, a resztę odcedzamy zostawiając tylko rosół. Gdy kurczak ostygnie rozrywamy go na mniejsze części za pomocą dłoni. Skórę i kości odrzucamy.
Odcedzony ryż wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem bulionu. Dodajemy kurczaka oraz czosnek i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-25 minut często mieszając aby zapobiec przypaleniu. Doprawiamy solą, sosem sojowym oraz pieprzem (w razie potrzeby dodajemy więcej). Podajemy ze sporą ilością oleju sezamowego oraz zieloną cebulką.