SKŁADNIKI
1 kubek nieugotowanego ryżu krótkoziarnistego
1 i 1/4 kubka wody
PRZYGOTOWANIE
Aby odpowiednio ugotować ryż, najpierw należy go dosyć dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Najwygodniej jest ten etap wykonać przy pomocy sitka które zapobiegnie niechcianej ucieczce ziarenek oraz miski dzięki której łatwo będzie kontrolować wodę. Powtarzamy 3-4 razy.
Gdy ryż jest już przepłukany przerzucamy go do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy tak na pół godziny. W tym momencie jej ilość niekoniecznie ma znaczenie - chodzi o to aby przez 30 minut namoczyć nasze ziarenka.
Namoczony ryż odcedzamy i pozostawiamy do odcieknięcia na około 10 minut.
Przechodzimy do gotowania. Na jeden kubek nieugotowanego ryżu będziecie potrzebować 1 oraz 1/4 kubka wody. Zalewamy nią ryż w garnku i stawiamy na średnim ogniu, pod przykryciem (wody oczywiście nie solimy). Czekamy aż zacznie się gotować. Gdy to nastąpi nie ściągamy garnka z ognia, a jedynie zmniejszamy jego moc do jak najmniejszej. My mamy 9 stopniową skalę na kuchence i pierwszy etap to u nas zwykle 6, a kolejny 1. Ryż gotujemy tak przez 15 minut. Nie podnosimy pokrywki!
Po upływie tego czasu garnek odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.
I gotowe! Teraz już możecie cieszyć się wspaniale przygotowanym ryżem który idealnie wkomponuje się w Wasz azjatycki obiad. Smacznego!