SKŁADNIKI
Kombu dashi:
5 kubków wody
20 g kombu
Katsuobushi dashi:
5 kubków wody
30 g katsuobushi
Kombu i katsuobushi dashi:
5 kubków wody
10 g kombu
20 g katsuobushi
Niboshi dashi:
5 kubków wody
około 30 sardynek
Shiitake dashi:
2-3 suszone grzyby shiitake
2 kubki wody
Kombu niboshi dashi:
5 kubków wody
10 g kombu
około 20 sardynek
PRZYGOTOWANIE
Kombu dashi:
W garnku łączymy ze sobą wodę oraz kombu i moczymy przez 10-15 minut. Następnie stawiamy na średnim ogniu i czekamy na pierwsze bąbelki. Nie doprowadzamy do wrzenia i po około 10 minutach wyciągamy kombu z wywaru. Ściągamy z ognia.
Innym sposobem na przygotowanie tego rodzaju dashi jest namoczenie. W tym celu łączymy razem kombu oraz wodę i zostawiamy tak na 2-4 godziny lub na całą noc w lodówce. Po tym czasie odcedzamy i używamy w potrawach.
Katsuobushi dashi:
W garnku zagotowujemy wodę. Zmniejszamy ogień i do wody wrzucamy płatki katsuobushi. Pozostawiamy na minutę i odcedzamy.
Kombu i katsuobushi dashi:
W garnku łączymy ze sobą wodę oraz kombu i moczymy przez 10-15 minut. Następnie stawiamy na średnim ogniu i czekamy na pierwsze bąbelki. Nie doprowadzamy do wrzenia i po około 10 minutach wyciągamy kombu z wywaru. Ściągamy z ognia.
Dodajemy płatki katsuobushi rozrzucając je po powierzchni wody. Zostawiamy je na około 3-4 minuty i odcedzamy przez sitko.
Niboshi dashi:
Sardynki przepłukujemy i odrywamy im główki oraz wyciągamy wnętrzności - w ten sposób unikniemy gorzkiego posmaku. W garnku łączymy ze sobą wodę oraz wcześniej przygotowane sardynki. Gotujemy delikatnie nie doprowadzając do wrzenia przez około 3 minuty. Odcedzamy.
Shiitake dashi:
W misce łączymy ze sobą chłodną wodę oraz grzyby. Namaczamy tak przez kilka godzin lub zostawiamy na noc w lodówce. Gdy liczy się dla nas czas, grzyby możemy namoczyć przez 15 minut w ciepłej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odcedzamy.
Kombu niboshi dashi:
W garnku łączymy ze sobą oczyszczone z wnętrzności sardynki oraz płat kombu. Gotujemy delikatnie przez około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy.
To dashi podobnie jak kombu dashi możemy wykonać przez namoczenie. W tym celu wszystkie składniki łączymy ze sobą w wybranym pojemniku i pozostawiamy na 2-4 godziny lub na całą noc w lodówce. Odcedzamy.
UWAGI
Gotowe dashi przechowujemy w lodówce (wytrzyma 3 - 5 dni), możemy też je zamrozić.