SKŁADNIKI
4 kotlety schabowe z kością
1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
60 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej (jeśli znajdziecie - ze słodkich ziemniaków)
1,5 łyżki wody
1 białko jajka
na marynatę:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki wina ryżowego
1-2 łyżeczki mieszanki przypraw pięć smaków*
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sos z mielonej wieprzowiny:
ok. 250 g mielonej wieprzowiny
1 porcja smażonych szalotek
4 łyżki posiekanego czosnku
2 kubki wody
ok. 0,5 kubka jasnego sosu sojowego (lub mniej)
1 łyżka cukru
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw pięć smaków
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia
* domową wersję tej mieszanki znajdziecie w przepisie na yán sū jī
PRZYGOTOWANIE
Mięso rozbijamy z obydwu stron aby było miękkie. Nacinamy je też przy krawędzi aby nie straciło kształtu podczas smażenia.
Tak przygotowane kotlety wkładamy do dosyć głębokiego naczynia z przykrywką - będą się w nim marynować więc wybierzcie coś, co z łatwością zmieścicie w lodówce. Łączymy ze sobą zieloną cebulkę, czosnek, mąkę, skrobię, wodę oraz białko. Dokładnie mieszamy i dodajemy składniki na marynatę. Tą mieszanką zalewamy mięso i znów mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę lub najlepiej na całą noc.
Jeśli chcecie kotlety podać bez sosu mięsnego, pomijacie kolejny krok. W garnku podsmażamy na oleju czosnek. Dorzucamy mieloną wieprzowinę i smażymy aż do uzyskania brązowego koloru. Pod koniec dodajemy smażone szalotki i mieszamy. Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego, cukru, wina ryżowego, przyprawy pięć smaków oraz pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy zmniejszając ogień. Gotujemy przez około godzinę, do redukcji wody.
Olej rozgrzewamy do około 150 stopni. Każdy z kotletów smażymy aż będą prawie gotowe, a następnie wyciągamy na chwilę z oleju. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i smażymy je po raz kolejny aż uzyskamy piękny złoty kolor, a mięso będzie całkowicie gotowe. Odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Podajemy z ciepłym ryżem i wybranym warzywem lub piklami (u nas ogórki na ostro) oraz opcjonalnie z sosem z mielonej wieprzowiny.