Lato zawitało już do nas w pełni przynosząc ze sobą nie tylko trudne do przeżycia upały, ale również pełen wachlarz świeżych owoców i warzyw. Z owoców może średnio skorzystałyśmy przygotowując ten przepis, bo uciekłyśmy się do wygodnego i przygotowanego za nas musu z mango.. ale na pewno taki deser świeżo wyciągnięty z lodówki ukoi zszargane zbyt dużym nasłonecznieniem nerwy ;) Dziś bowiem zapraszamy Was na niezwykle prosty przepis na bhapa doi czyli jogurtowy pudding z mango.
Być może kojarzycie już tę potrawę z naszego bloga, pojawiła się już bowiem w wersji malinowej. Jeśli nie pamiętacie, to szybciutko przypomnimy, że jest to deser pochodzący z kuchni bengalskiej i w swojej najprostszej wersji składać się może z tylko dwóch składników. Jest on troszkę uproszczoną wersją innego deseru wykonywanego z jogurtu czyli mishti doi, w którym to mleko poddawane jest procesowi fermentacji przez noc. Być może kiedyś dopadnie nas natchnienie aby i ten przepis Wam zaprezentować, na razie jednak musi Wam wystarczyć ta jego banalnie prosta odmiana. Co wcale nie oznacza, że jest ona mniej smakowita!
Naprawdę nie oszukujemy Was z prostotą tego przepisu. Tak właściwie jedynym momentem, w którym możecie poczuć, że Wasze kulinarne serce bije mocniej z wrażenia to ten, kiedy przygotować należy kąpiel wodną. Reszta polega głównie na zmieszaniu pulpy, jogurtu oraz reszty składników w odpowiednich proporcjach i rozlanie tak powstałej mieszanki do żaroodpornych pojemników. Banalna sprawa, prawda? Korzystajcie więc z zaoszczędzonego czasu i cieszcie się zarówno odświeżającym deserem jak i słodkim (być może) urlopowym nic-nie-robieniem na leżaku. A jeśli pracujecie, to wyciągnijcie pudding z mango z lodówki, zamknijcie oczy i rozkoszujcie się tym cudownym smakiem choćby przez 5 minut.
200 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego 150 ml śmietanki kremówki 100 ml mleka skondensowanego około 150 g pulpy mango Na samym początku delikatnie rozbijamy jogurt za pomocą trzepaczki aby osiągnąć jak najbardziej aksamitną konsystencję. Dodajemy do niego śmietankę, mleko skondensowane oraz pulpę z mango. Dokładnie mieszamy, a następnie rozlewamy do 6 żaroodpornych pojemników. W międzyczasie podgrzewamy wodę w czajniku aby przygotować kąpiel wodną. Pojemniki z deserem układamy na wysokiej blaszce do której wlewamy gorącą wodę tak, aby dosięgnęła mniej więcej połowy wysokości naczyń z deserem. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Po tym czasie całość wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia nie wyciągając pojemników z wody. Ostudzony deser chłodzimy w lodówce i podajemy chłodny z dodatkową porcją pulpy z mango. Deser w lodówce wytrzyma 3 dni.SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE