Wiosna dała nam trzy dni słonecznej rozpusty, trzeba więc z niej skorzystać. Na takie radosne momenty najlepiej jest mieć w rękawie jakiś prosty i sprawdzony przepis. Ten właśnie taki jest. Zakładając jeszcze, że macie w lodówce nadprogramowe menchi katsu to obiad robi się w kilka minut. I to jeszcze jaki! Menchi katsu burger to cudowna japońska kulinarna kombinacja, którą wprost uwielbiamy!
Przy okazji zapoznawania Was z tym cudem kulinarnym, który zamienił najzacieklejszych wrogów mielonych w ich oddanych fanów, wspominałyśmy, że wykorzystałyśmy kotlety również w inny sposób. Pewnie część z Was domyśliła się, że ten sposób to będzie właśnie burger. Jakże bowiem inaczej wykorzystać tak magiczne danie? Burger nasuwa się praktycznie od razu i bez zbędnego trudu. Tym sposobem uchylenie rąbka tajemnicy nie jest aż tak spektakularne jak byśmy chciały, aczkolwiek nie martwi nas to zbytnio. Spektakularny bowiem jest efekt tego kuchennego mariażu.
Burgery jak wiadomo, i nie jest to wiedza tajemna, większość z nas lubi lub nawet pała do nich znacznie głębszymi uczuciami. Zwłaszcza obecnie gdy do wyboru mamy tysiące i miliony różnorakich wersji smakowych. Chcesz indyka? Masz! A może nie jesz mięsa? Masz burgera wege! To co je wszystkie jakoś tam łączy i spina to to, że mają być soczyste i pełne smaku. W przypadku menchi katsu burger do tej listy dochodzi jeszcze cudowna chrupkość. Jeśli bowiem nie pamiętacie, to te odpowiedniki naszych mielonych obtoczone są warstwą panierki panko i smażone na głębokim tłuszczu. Czysta dekadencja!
Do naszych burgerów podeszłyśmy minimalistycznie. Mamy tu wybrane pieczywo, cienko poszatkowaną kapustę oraz sporą porcje sosu do tonkatsu. Jeśli chodzi o ten ostatni składnik to możecie go zamienić na inny wybrany sos lub też wykonać jego prosty odpowiednik samodzielnie. Dodajcie trochę żółtego sera, pomidora, cebulę… Cokolwiek Wasza wygłodniała dusza zapragnie! A jeśli jakiś dodatek szczególnie Wam zasmakuje to nie wstydźcie się i podzielcie się swoją wiedzą.
porcja menchi katsu z tego przepisu bułki - wybrany rodzaj kapusta biała, poszatkowana sos tonkatsu, gotowy lub z tego przepisu: sos tonkatsu: Jeśli jeszcze nie mamy porcji menchi katsu to przygotowujemy ją zgodnie z przepisem. Jeśli mamy pozostałości w lodówce wystarczy, że podgrzejemy je w piekarniku aż będą odpowiednio ciepłe. Dokładnie szatkujemy kapustę. Zamaczamy ją na 10 minut w zimnej wodzie aby dodać jej chrupkości. Odcedzamy. Jeśli nie korzystamy z gotowego sosu tonkatsu to przygotowujemy go mieszając dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej przygotować od razu podwójną porcję :) Bułkę przekrawamy na pół i rumienimy ją na grillu lub patelni. Smarujemy ją warstwą sosu na którą kładziemy nasze menchi katsu. Polewamy kolejną porcją sosu i na wierzch kładziemy posiekaną kapustę. Przykrywamy drugą połową bułki. Smacznego!SKŁADNIKI
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE