SKŁADNIKI
na bulion warzywny:
6 kubków wody
około 15 cm kawałek konbu
5 suszonych grzybów shiitake
1 średnia cebula
około 250 g białej rzodkwi
na zupę:
1 łyżka oleju sezamowego
4 grzyby shiitake (wymoczone w 1 kubku ciepłej wody)
około 60 g pieczarek
około 90 g boczniaków
około 100 g pieczarek portobello
1 łyżeczka soli
3 kubki bulionu warzywnego
4 łyżki pasty tahini lub pasty sezamowej
2 łyżki mąki ryżowej
65 ml wody
sól i pieprz do smaku
prażone ziarna sezamu, rozkruszone
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy bulion warzywny - do wody dodajemy konbu, shiitake, cebulę oraz rzodkiew. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy przez godzinę. Po upływie tego czasu odcedzamy warzywa - w tym momencie powinniśmy mieć około 4 kubków bulionu.
W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej sezamowy. Wrzucamy do niego pokrojone grzyby i zasalamy jedną łyżeczką soli. Smażymy do momentu odparowania wody, którą wypuściły grzyby. Zalewamy je bulionem oraz wodą pozostałą po namaczaniu grzybów shiitake. Gotujemy około 5 minut na średnim ogniu. Odlewamy niewielką ilość płynu do miseczki i mieszamy go z pastą tahini aż do rozpuszczenia. Powstałą mieszankę dolewamy do zupy. Mąkę ryżową dokładnie mieszamy z 65 ml wody i powoli zagęszczamy nią zupę. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Podajemy z prażonymi ziarnami sezamu oraz oczywiście cieplutkim ryżem :)