SKŁADNIKI
na ciasto:
300 g mąki pszennej
15 g cukru
4 g suszonych drożdży
3 g soli
20 g niesolonego masła
60 ml mleka
130 ml letniej wody
dodatkowo:
porcja japońskiego karē (np. z tego przepisu)
jajko
panko
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, drożdże, sól oraz masło. Dolewamy ciepłe mleko oraz letnią wodę i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy, najlepiej tak, żeby środek był delikatnie grubszy niż brzegi - zapobiegnie to ewentualnemu pęknięciu w czasie pieczenia. Na każdy krążek kładziemy małą porcję karē i łączymy ze sobą brzegi ciasta u góry, dokładnie je ze sobą zlepiając. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Na koniec bułeczki panierujemy - zatapiamy je w rozbitym jajku, a następnie obtaczamy w panko.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego! ^^