14,3K
Jakiś czas temu pisałyśmy Wam jak szybko i sprawnie można przygotować swój własny olej z pieprzu syczuańskiego. Dziś pora na kolejny jego rodzaj – olej chili. Jest on stosowany w kuchni azjatyckiej równie często jak poprzednik, a jego wykonanie jest jak zwykle łatwe i przyjemne. A to przecież bardzo lubimy ^^
W kuchni syczuańskiej smak ostry określany jest mianem „la” i aby go uzyskać dosyć często używa się oczywiście suszonych papryczek chili, ale równie dobrze w tej roli spisuje się także olej chili, który nosi nazwę la you. Używany jest zarówno jako przyprawa i dodatek do potraw, ale również jako dip do maczania np. pierożków. Najprawdopodobniej nie jest to najzdrowsza na świecie forma dipu, ale dla fanów ostrych smaków może być całkiem kusząca :)
Jakkolwiek byście nie chcieli go używać, sądzimy że może być całkiem przydatny w kuchni, nie tylko w przypadku kuchni azjatyckiej.
No i oczywiście będzie też jednym z dodatków do naszego kolejnego przepisu :)
SKŁADNIKI
1/4 kubka suszonych płatków paprykowych (my użyłyśmy koreańskich gochugaru)
1/2 kubka oleju
PRZYGOTOWANIE
Płatki paprykowe umieszczamy w misce, która wytrzyma wysoką temperaturę. Olej podgrzewamy na wysokim ogniu, aż do momentu dymienia. Zalewamy nim płatki i całość delikatnie mieszamy.
Zostawiamy do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”