SKŁADNIKI
porcja sera chhena z tego przepisu (klik!), schłodzonego 30 minut w lodówce
1 i 1/4 kubka cukru
2 kubki wody
2 kubki mleka
5 całych ziaren kardamonu
1/4 kubka śmietanki wymieszanej pół na pół z mlekiem
2 łyżki pokruszonych niesolonych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Pierwszym krokiem w wykonaniu tego deseru jest przygotowanie serowych kul. W tym celu mielimy wcześniej schłodzony ser w blenderze aż do uzyskania gładkiej masy, którą następnie dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich formujemy w kształt kuli którą spłaszczamy w kształt dysku. Tak przygotowane kule wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop przez zagotowanie 2 kubków wody z 1 kubkiem cukru. W tak powstałym syropie gotujemy serowe kule - na początku na wysokim ogniu przez około 2 minuty, a następnie na niskim przez 15 - podczas gotowania delikatnie się powiększą.
Przygotowanie mleka zajmuje około 20 minut. W rondelku zagotowujemy mleko i zmniejszamy ogień na średni. Otwieramy ziarna kardamonu i dodajemy je wraz z łupinami. Całość gotujemy aż płyn zredukuje się do mniej więcej połowy. Mieszamy często, uważając jednak aby w przypadku ewentualnego delikatnego przypalenia nie zdrapywać dna garnka. Pod koniec dolewamy 1/4 kubka śmietanki oraz dosypujemy pozostałe 1/4 kubka cukru. Mleko możecie odcedzić, ale wystarczy wyrzucić z niego łupiny kardamonu - nasiona mogą spokojnie w nim pozostać.
Serowe kule wyciągamy z syropu i przenosimy do naczynia w którym będą serwowane. Polewamy je kardamonowym mlekiem i odstawiamy na 20 minut, a następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pistacjami (możecie też dodać np. płatki migdałowe). Smacznego!