SKŁADNIKI
150 g ugotowanego kurczaka, rozerwanego na mniejsze kawałki
ok. 1/2 pora, pokrojonego w 5 cm paski
1 litr bulionu z kurczaka
olej do smażenia
na pastę:
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki płatków paprykowych gochugaru
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku łączymy ze sobą wszystkie składniki na pastę i dokładnie mieszamy.
W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już dostatecznie ciepły wrzucamy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając aby nic się nie przypaliło. Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i smażymy razem z pastą przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy posiekanego pora i zalewamy wszystko ciepłym bulionem z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie na średnim ogniu przez około 15 minut.
Podajemy razem z ciepłym ryżem oraz - jeśli mamy - z kimchi :)